Banner voor blog Hoe werkt een Moka Pot

Hoe werkt een Moka pot?

Bianca Holwerda

Voordat we uitleggen wat een moka pot is, is het handig om te weten dat de moka pot ook wel percolator, mokkapot of espresso pot wordt genoemd. Al deze benamingen worden dan ook regelmatig door elkaar gebruikt. En de naam espresso pot is niet terecht. Hierdoor denken mensen vaak, geheel onterecht, dat je met een moka pot een espresso maakt. Dit is echter niet het geval, een espresso wordt gemaakt bij een druk van 9 bar en met een moka pot is de druk ± 1,5 bar.

Maar als je er geen espresso mee maakt, wat maak je er dan wel mee?

Met de moka pot zet je eigenlijk "gewoon" een volle koffie. Maar dan wel die qua smaak vrij sterk en geconcentreerd is en een iets dikkere structuur heeft dan filterkoffie.

 

 Wat heb je nodig om een moka pot te gebruiken?

* Een moka pot
*Een goede kwaliteit koffie (het apparaat kan namelijk niet toveren 😉).
* Een hittebron
* Een kopje/beker om de koffie in te schenken
* Een klein beetje geduld, koffiezetten met een moka pot is namelijk een vorm van slow coffee
* Als de koffie nog niet gemalen is, dan  heb je ook nog een bonenmaler/koffiemolen nodig.

Aan de slag

Moka potje met koffiemolen en gemalen koffie

Om een goede koffie te maken met een moka pot is de maalgraad van groot belang.Veel mensen gebruiken snelfiltermaling. Deze maling is echter net te grof voor het apparaat waardoor de koffie te snel doorloopt en de koffie een wat zurige smaak krijgt. De afmeting van de korrel is vergelijkbaar met fijn keukenzout. Heb je niet zelf de mogelijkheid om je bonen te malen, laat dit dan doen bij een speciaalzaak. Bij ons is het malen van onze koffiebonen gratis.

Om de koffie te maken vul je het reservoir met water, tot aan het ventieltje.
TIP: Wil je voorkomen dat de koffie in het filter bij het verwarmen van het water te heet wordt, daardoor verbrandt en een bittere smaak gaat geven? Dan kun je eventueel het water voorverwarmen in een waterkoker/ - ketel. Verwarm het water tot ± 80°. Dit versnelt het kookproces en voorkom je dat de gemalen koffie verbrandt.

Vervolgens doe je de koffie in het filter, hier mag een kleine kop op zitten. Tik tweemaal voorzichtig met het filter op een stevige ondergrond en strijk de overtollige koffie af. Let op dat je de koffie niet aandrukt. Zet het filter voorzichtig terug op het waterreservoir. Zet de moka pot vervolgens, met het klepje open zodat je het extractieproces kunt volgen, op een warmtebron, afhankelijk van welk materiaal het potje gemaakt is, kan dit gas, elektrisch, keramisch of inductie zijn.

Zet de hittebron niet voluit, matig is voldoende.  Zorg er bij het gebruik van een gasstel/fornuis voor dat de vlammen niet aan de zijkant doorslaan. Is dit het geval, gebruik dan een kleinere pit of eventueel een vlamverkleiner.

Zodra het water kookt zal, door de druk, het water door de gemalen koffie worden gedrukt en zal middels het pijpje je koffie langzaam in het bovenste kannetje stromen. Wanneer het pijpje een sissend geluid begint te maken en het aan de bovenkant een beetje pruttelt is je koffie klaar. Het zou ongeveer een minuutje moeten duren voordat alle koffie door het pijpje is gestroomd. Duurt het langer dan is je koffie te fijn gemalen, duurt het korter dan is de koffie te grof gemalen.
Zodra de koffie klaar is kun je deze direct van de hittebron halen. Tip: Gebruik hiervoor een pannenlap of ovenwant, het handvat kan namelijk heet geworden zijn.

Schenk de koffie direct in een, bij voorkeur, voorverwarmd kopje en het GROTE GENIETEN kan beginnen.

Schoonmaken en onderhoud

Nadat de moka pot is afgekoeld is deze eenvoudig te reinigen met water en een zachte spons. Gebruik geen afwasmiddel omdat deze geur kan achterlaten welke je vervolgens terug proeft in je koffie. De moka pot is ook niet geschikt voor reiniging in de vaatwasser omdat het reinigingsmiddel roestvorming kan veroorzaken. Gebruik je een aluminium moka pot droog deze dan na schoonmaken goed af, dit ook om roestvorming te voorkomen.

 Heb je na het lezen van dit stuk zin gekregen om zelf met een moka pot aan de gang te gaan. Wij hebben uiteraard alles in huis om een lekkere koffie met een moka pot te maken. Van moka pot tot koffiebonen (eventueel gemalen) en van bonenmaler tot vlamverkleiner. En uiteraard hebben wij ook leuke espresso- / koffiemokjes.

 

Terug naar blog