De vijf verschillen tussen Arabica en Robusta koffiebonen - Tasty & Gifts

De vijf verschillen tussen Arabica en Robusta koffiebonen

Bij ons in de winkel krijgen we regelmatig de vraag of wij ook Espressobonen verkopen en omdat we de vraag begrijpen lopen we vervolgens met de vraagsteller naar onze koffiebonen en proberen dan de juiste boon voor deze klant te vinden.

Maar eigenlijk zou het antwoord op de vraag nee moeten zijn. Er bestaat namelijk geen Espressoboon.
Hoewel er inmiddels zo’n 124 !! verschillende soorten koffieplanten zijn ontdekt, worden er in de praktijk maar twee soorten op grote schaal geteeld voor de verkoop en productie van koffie. En geen van beiden is een espressoplant. Welke planten het wel zijn en wat de verschillen zijn leggen we hieronder uit.

De verschillende planten zijn namelijk de Coffea Arabica (Arabica) en de Coffea canephora (Robusta).

Maar wat zijn nu de belangrijkste verschillen? We zullen er een paar benoemen:

Het eerste verschil is een voor veel Nederlanders belangrijk verschil:

Koffiebessen met de handgeplukt
 • DE PRIJS
  Arabica bonen zijn duurder dan Robusta koffiebonen.
  Dit komt omdat de Arabicaplanten kwetsbaarder zijn dan Robustaplanten.
  De Arabica koffieboon bevat minder cafeïne dan een Robusta koffieboon en cafeïne is een natuurlijke bescherming tegen parasieten en ziektes.
  Om zich alsnog tegen parasieten en ziektes te beschermen groeit de Arabicaplant op grotere hoogte (900-2000 m) dan de Robusta plant (0-900 m).
  Het bewerken van de plantages op grotere hoogte is uiteraard lastiger dan in de lager gelegen gebieden. De opbrengst per plant van de Arabicaplant is ook lager dan van de Robustaplant.

  Één tros Arabicabessen geeft gemiddeld 10-20 grote ronde Arabicakoffiebessen, die als ze rijp zijn op de grond vallen. Ze worden daarom goed in de gaten gehouden en vaak geplukt.

  Één tros Robustabessen bevat echter 40-50 kleine, ronde koffiebessen, die als ze rijp zijn niet op de grond vallen, oogsten gaat daarom gemakkelijker.

 • DE SMAAK
  Omdat de schil van de Arabicabes zachter is dan die van de Robustabes neemt de Arabicabes makkelijker de aroma’s van de omgeving in zich op. De Arabica bonen zijn daarom verkrijgbaar in een breed pallet van smaken. Zoet, fruitig, kruidig, bloemig, nootachtig, cacao kunnen allemaal (en gecombineerd) voorbij komen.
  De smaak van de Robustabes is minder verfijnd en heeft een ietwat sterke, bittere smaak, maar zorgt bij een melange wel voor een volle, stevige body en voor het mooie, goede crème laagje op je espresso.
 • KLIMAAT EISEN
  De Arabicaplant stelt hoge eisen aan zijn groeiklimaat. Zoals gezegd groeit de plant op grotere hoogte dan de Robustaplant en groeit het best bij een gematigd klimaat, 15-25°C en heeft na een periode van regen een korte periode van droogte nodig om tot een goede bloei te kunnen komen.
  De Robustaplant is minder veeleisend qua temperatuur waardoor ze het ook goed doen in warmere streken. Wel hebben ze door hun ondiepe wortels meer water nodig dan de Arabicaplant.
Koffieplantage (1)

 • DE KWALITEIT
  De Arabicaboon is duidelijk populairder dan de Robustaboon. En toch is dat niet helemaal terecht.
  Niet elke Arabicaboon heeft dezelfde hoge kwaliteit. Sterker nog het kan zijn dan een goede kwaliteit Robustaboon in alle opzichten beter scoort dan een slechte kwaliteit Arabicaboon.
  Vanwege de sterke en bittere smaak van de Robustaboon komt deze echter wel het best tot zijn recht in een koffiemelange met Arabicabonen. De Robusta zorgt voor het mooie crème laagje op je espresso en geeft de koffie een stevige body en wordt daarom veelal gebruikt Italiaanse koffieblends.
Arabica vs robusta boon
 • HET FORMAAT
Een Arabicaboon is veel groter dan een Robustaboon, heeft een andere meer ovale vorm en de kleur van de ongebrande boon is lichtgroen, iets grijzig met soms een neiging naar blauwig en heeft een soort van “s” is het midden van de boon.
De Robusta boon daar in tegen is kleiner, ronder en donkerder van kleur.
Beiden kleuren bruin bij het branden en dan is er van het kleursverschil niks meer over en herken je de boon alleen nog aan het formaat en het “s”je of streepje in het midden

Dus na het lezen van dit blog vraag je nooit meer om Espressobonen.

Uiteraard verkopen wij een gevarieerde selectie koffiebonen, neem eens een kijkje bij onze koffiebonen of neem contact met ons op voor advies.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.